3 veel voorkomende voetbalblessures: Deel 1 Enkelbandletsel

Voetbal is de meest populaire sport ter wereld. De sport telt ongeveer 240 miljoen spelers die op amateurniveau actief zijn en 200.000 atleten die het spel op professioneel niveau uitoefenen. Gelukkig zijn er genoeg voordelen om voetbal te spelen, zoals verbetering van cardiovasculaire gezondheid, kracht en weerstand. Toch zijn er ook wat risico’s verbonden aan het spelen van een partijtje voetbal. Wij zetten 3 veel voorkomende voetbalblessures even voor je op een rij. Hieronder deel 1: Enkelbandletsel

 

Enkelbandletsel

Een inversie-trauma of te wel het omslaan van de enkel en het hierbij oplopen van enkelbandletsel is een van de meest voorkomende blessures bij voetballers. Het oplopen van enkelbandletsel bedraagt 10% tot 20% van alle blessures binnen het voetbal. In verreweg de meeste gevallen gaat het om bandletsel aan de buitenzijde van de enkel ook wel lateraal enkelbandletsel genoemd. De meeste voetballers lopen het letsel op tijdens een gecombineerde beweging van plantairflexie en inversie wat meestal voorkomt tijdens contact met een tegenstander, het landen na een sprong of het snel veranderen van richting. Voetballers met verkorte kuitspieren zouden meer kans kunnen hebben tot het oplopen van lateraal enkelbandletsel. Dit komt doordat de verkorte kuitspier de enkel meer naar de plantairflexie beweging dwingt. Ook de specifieke bewegingspatronen die gevraagd worden tijdens het voetballen vergroten de kans op deze blessure.

 

Enkelbandletsel wordt meestal ingedeeld in drie gradaties. Een enkelverstuiking zonder verlies van functie en geen laxiteit van de banden wordt geclassificeerd als graad 1. Bij graad 2 is er spraken van functieverlies met betrokkenheid van het anterior talofibulaire ligament (ATFL). Bij enkelbandletsel met de classificering graad 3 is er bijna volledig verlies van functie door zwaar letsel van het ATFL en het calcaneofibulaire ligament (CFL). Bij een letsel met de classificering graad 3 kan het wel tot 55 dagen duren voor een voetballer weer op het veld staat.

 

Uit onderzoek blijkt dat er vaak tot 6 maanden na het ontstaan van het letsel nog stoornis is in de balans van de voetballer en er vaak gecompenseerde bewegingspatronen zijn ontstaan. Tot 34% van de voetballers die hun enkel verstuiken zullen mede door recidief voortdurende pijn en zwelling, instabiliteit en beperkingen in de activiteit ervaren.

 

Recente studie laten een afname van recidief zien wanneer er vroegtijdig in het revalidatieproces proprioceptieve training werd geïmplementeerd. Balans training kan meteen gestart worden aan de niet-aangedane zijde omdat er in onderzoek is aangetoond dat ook de niet-aangedane zijde problemen ervaart in balans en beweging na het oplopen van een enkelbandletsel. Ook is het van belang om mogelijke oorzaken tot het oplopen van een inversietrauma aan te pakken. Zo zijn het verhelpen van gewrichtsblokkades, het trainen van balans en coördinatie en het verbeteren van flexibiliteit van de kuitspieren belangrijke onderdelen in het revalidatieproces na een blessure maar ook ter preventie van enkelbandletsel.

 

 

-       Gonçalves Arliani G, Schmith Lara P, Costa Astur D, Cohen M, Paulo Pontes  Gonçalves J,  Ferretti M. Impact of sports on health of former professional soccer players in brazil. Acta Ortop Bras Med 2014, 22(4): 188-90.

 

-       Kobayashi T, Tanaka M, Shida M. Intrinsic risk factors of lateral ankle sprain: a systematic review and meta-analysis. Sports Health. 2016; 8(2):190-193.

 

-       Grooms DR, Onate JA. Neuroscience application to noncontact anterior cruciate ligament injury prevention. Sports Health. 2016; 8(2):190-193.

 

-       Van Ochten JM et al. Chronic complaints after ankle sprains: a systematic review on effectiveness of treatments. J Orthop Sports Phys Ther. 2014; 44(11):862-C23.

 

-       Cleland JA et al. Manual therapy and exercise versus supervised home exercise in the management of patients with inversion ankle sprain: a multicenter randomized clinical trial. J Orthop Sports Phys Ther. 2013;43(7):443-455.

 

-       Doherty C et al. Dynamic balance deficits 6 months following first-time acute lateral ankle sprain: a laboratory analysis. J Orthop Sports Phys Ther. 2015;43(8):626-633.